Damn, het is zoooo druk in het water

Je kent het gevoel vast wel. Je komt aan bij de parkeerplaats en ziet het al aan het aantal busjes dat geparkeerd staat. Terwijl je richting strand loopt, zie je horden andere surfers dezelfde kant oplopen. Het is zo ongelofelijk druk in het water! Terwijl je dit beseft, slaat je hartslag snel omhoog en heb je ineens een stuk minder zin om te surfen. Misschien voel je zelfs wel angst of zegt je hoofd: ‘Ik ga geen enkele golf pakken als het zo druk is’. Drukke dagen, ze zijn er nu eenmaal bij tijdens surfen. Maar hoe ga je ermee om?

druk water

Kies je plek zorgvuldig

De eerste tip die ik zou willen meegeven is om goed de tijd te nemen voor je het water ingaat. Waar zijn de verschillende pieken? Wat voor mensen liggen er op de piek? Zijn dat goede surfers of veelal beginners? Hoe is de sfeer rondom die piek? Zijn er veel gevaarlijke situaties of lijkt er rust te heersen?

Je kunt zo ontzettend veel aflezen vanuit het strand. Alle tijd die je daar spendeert gaat je helpen om de beste plek voor jou te kiezen en je golven te maximaliseren als je eenmaal in het water ben. Soms kom ik aan en zie ik hoe druk het is, maar als ik kijk zijn het vooral beginners die weinig golven pakken en is er dus eigenlijk niets aan de hand. Of je bent zelf een beginner maar weet de oceaan goed te lezen en ziet dat er ook een kleinere golf is vooraan waar bijna niemand ligt.

Kies zorgvuldig je plek en zorg ervoor dat je daar blijft liggen. Daarvoor is het handig om een landmarker te kiezen die aangeeft waar die plek in de oceaan is ten opzichte van het land zodat je weet waar je precies in het water bent. De stroming trekt je namelijk snel een kant op. Hoe een landmarker werkt zie je hieronder in het plaatje.

landmark druk

Betrap je eigen negatieve gedachten

Wat gaat er allemaal door je hoofd op het moment dat het druk is in het water? Wat voor gedachten komen er langs? Probeer je bewust te worden van je eigen gedachten. Misschien denk je wel: ‘Ik ben de slechtste surfer hier’ ‘Ik ga geen golf pakken vandaag’ of ‘het is zoooo druk’. Wist je dat het niet dat wát er gebeurt is maar je gedachten die ervoor zorgen dat jij je niet gelukkig voelt? Daarom kan de één op het moment dat iemand indropt op de golf heel kwaad worden terwijl de ander ontzettend relaxt blijft. Hetzelfde is gebeurd, maar de één had de gedachte ‘dat gebeurt me altijd’ terwijl de ander dacht ‘er komt wel weer een mooie golf’.  Dezelfde situatie met verschillende gedachtes en dus verschillende gevoelens.

Er is een prachtige methode om vervolgens met die gedachten aan de slag te gaan gemaakt door Byren Katie. Deze methode maakt gebruik van vier vragen

gedachten druk

Om dit te verhelderen laten we eens kijken naar de gedachte ‘het is zo druk’ die initieel gezien niet zo negatief lijkt:

  1. De gedachte is waar. Afhankelijk van je definitie van druk kan het inderdaad druk zijn.
  2. Absoluut kunnen we niet zijn want er is geen definitie van druk maar toch wel vrij zeker.
  3. Ik ga alleen maar meer letten op de drukte in het water, word wellicht geïrriteerd en voel me minder gemotiveerd
  4. Veel relaxter, met meer plezier in het water en een betere focus

Hierna kun je kiezen. Wil je de gedachte behouden of helpt deze gedachte je toch om lekkerder te surfen? In dit geval is de gedachte ‘het is druk’ niet echt helpend bij je prestatie in het water.

Hmmm…

Ik kan me voorstellen dat je nu zegt, dit kan ik toch allemaal niet doen in het water? Allereerst, betrap jezelf maar op de gedachte als je hem had haha. Ten tweede, goed punt! Het belangrijkste is dat je je bewust wordt van de gedachte. Vaak is dat al genoeg om de gedachte gewoon voorbij te laten gaan. Maar er is nog een andere truc. In plaats van de gedachte helemaal te ontleden kunnen we de gedachte ook simpelweg vervangen door een meer helpende gedachte. Een gedachte die ik vaak gebruik in dit geval is: ‘Er is genoeg voor iedereen, dus surfen we samen niet alleen’. En op het moment dat ik die gedachte ook nog eens zing met het deuntje van het nummer ‘zeven dagen lang’ van Guus Meeuwis wordt mijn humeur ineens opperbest.

Claim je plek

Een laatste tip die ik wil meegeven voor als het druk is is dat dit een prachtige les is om jouw ruimte in te nemen. Zowel in het leven als in de surf zul je dezelfde patronen tegenkomen. We maken ofwel onszelf klein onder het mom van anderen zijn belangrijker, of we maken onszelf groot en durven onze eigen ruimte in te nemen. Niemand is er bij gebaat dat jij jezelf klein maakt.

We zijn hier allemaal om onze eigen plek in te nemen en om helemaal te voelen dat we het verdienen om hier te zijn. Dan staan we in onze kracht en kunnen we het meeste bijdragen aan het leven van een ander. We denken vaak door onszelf klein te maken dat we de ander meer ruimte geven maar eigenlijk is dat niet waar. De ruimte van de ander blijft gelijk en bovendien besparen we de ander de kans om ons te zien in ons licht.

Wees je dus bewust als je in het water bent dat jij het verdient om jouw ruimte in te nemen. Er is plek voor iedereen, ook in het water dus claim je plek!

Wil jij hier verder mee aan de slag? Ga met ons mee op Surfminds week naar Portugal waarin we aan de slag gaan met wat er allemaal gebeurt in het water op mentaal gebied. Zodat jij niet alleen technisch een betere surfer kan worden maar ook steeds meer in je kracht staat in en buiten het water! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar. Kijk hier en op www.surf-minds.com voor meer informatie.

Please follow and like us: