Een spiegel voor de ziel

De oceaan reflecteert niet alleen prachtig het zonlicht en de omgeving, maar opereert ook als een spiegel voor onze ziel.

Tien jaar geleden ontdekte ik surfen. Ik was meteen verkocht. Als watermens voelde het alsof ik helemaal mezelf mocht zijn in het water en doordat er zo veel gaande was in de oceaan vergat ik al snel alles waar ik mee bezig was. Surfen bracht me automatisch in het moment, in het hier en nu. De enige focus lag op waar de volgende golf vandaan kwam en hoe ik die het beste kon pakken.

Maar het was niet alleen maar plezier in het water. Er kwam ook ontzettend veel frustratie los. Bij surfen veranderen de condities iedere keer. Niet alleen de golven zijn anders, het strand is anders, de wind is anders maar ook wellicht je board en je eigen energielevel zijn anders. Dit maakt het erg lastig om een stijgende lijn te creƫren bij het surfen. Dus jarenlang bleef ik hangen op hetzelfde niveau. Soms vraag ik me nog wel eens af waarom ik in al die tijd nooit gestopt ben, maar iets bleef me trekken. Ergens moest ontwikkeling in zitten, anders was ik er allang mee opgehouden.

Nu realiseer ik me dat ik weliswaar geen betere surfer werd, maar wel groeide als mens. Iedere keer dat ik in de oceaan ging, werd ik geconfronteerd met mezelf. Zo ontdekte ik dat je soms ook te graag kan willen en dat dat helemaal niet werkt in de oceaan. Je moet een combinatie vinden tussen de kalmte en de actie net als in het normale leven. Ik ontdekte dat ik niet genoeg ruimte nam voor het stilstaan bij emoties, want soms kwam tijdens het surfen ineens alles eruit terwijl ik niet eens door had gehad dat er zoveel speelde. De oceaan fungeerde als een spiegel voor mezelf. Ik kon niet meer wegrennen van mezelf maar moest nu echt de confrontatie aangaan. Deze constante persoonlijke groei hield me bij het surfen. Ik ontwikkelde wel zeker.

En langzaam veranderde mijn leven door het surfen. Ik merkte dat ik flexibeler in het leven begon te staan, meer meeging met de flow van het leven in plaats van zelf mijn eigen geforceerde richting te bepalen. Ik merkte dat ik beter werd in het opvangen van teleurstellingen en het omgaan met emoties. En vooral vond ik meer balans en plezier in mijn leven.

Inmiddels bestaat mijn leven uit surfen. Het heeft me zoveel gebracht dat ik dit nu met andere mensen wil delen. Daarom heb ik bedacht om een unieke combinatie aan te bieden waarin ik surf coaching en life coaching combineer. Hierin gebruik ik de oceaan als spiegel voor de ziel en geeft de surfsessie handvaten om mee aan de slag te gaan tijdens de life coaching sessie.

Please follow and like us: