Surfen, de tien redenen om te beginnen!

Heb je het wel eens aan een surfer gevraagd: Waarom surf je eigenlijk? Grote kans dat diegene je verbaasd aankeek, zich afvragende waarom dat überhaupt een vraag is. Als surfer is het soms onbegrijpelijk hoe iemand anders de magie van deze sport niet ziet. Het is immers zo duidelijk als je surft. Toch ga ik het proberen in dit artikel duidelijk te maken aan de hand van de tien redenen waarom surfen zo magisch is.

1. De connectie met de natuur

Dit moet eigenlijk wel als eerste reden worden genoemd. Als surfer sta je ineens op zo’n andere manier in contact met de natuur. Eigenlijk is surfen heel puur. Je hebt enkel een wetsuit en een surfboard nodig en dan kun je gaan. Je drijft op je surfboard op het water en soms lijkt het zelfs alsof je één met het water wordt. En dan heb ik het nog niet eens over de vroege ochtendsessies waarbij je de zon ziet opkomen over het water en het water ineens alle kleuren van de regenbogen heeft, of die late avondsessies waarbij de zon weer langzaam naar beneden trekt en het water een magische rode gloed heeft.

2. Spelen met de elementen

Een andere reden die nauw verbonden is met de eerste reden is dat surfen eigenlijk een spel met de elementen is. Je ligt in het water, maar speelt tegelijkertijd met zandbanken en hebt te maken met de wind. Aangezien je het niet kunt winnen van de elementen moet je leren samenwerken met de elementen. Afhankelijk van de wind pas jij je surfstyle aan. Bij offshore wind zal je je take-off preciezer moeten plannen en zul je harder moeten peddelen om in de golf te komen, terwijl je bij onshore golven iets meer kans hebt om te corrigeren en makkelijker de golf inkomt.

3. De vibe

Leg de surfvibe maar eens in woorden uit, verdomde lastig. Je grijpt een kleine glimp van de surfvibe op festivals zoals Surfana en Madness of bij strandtenten zoals The Shore in Scheveningen. Uiteindelijk is de surfwereld een kleine wereld en is het ons kent ons, maar dan niet op de manier dat we de buitenwereld uitsluiten. Nee, iedereen is welkom, jong, oud, dik, dun, avontuurlijk of op vrijgezellenfeest. De surfvibe is zo prachtig omdat iedereen die surfsessies graag deelt met elkaar, liefst rond een mooi kampvuurtje met wat live muziek op de achtergrond.

4. De uitdaging

Deze reden lijkt misschien een beetje gek, maar toch ken ik veel mensen die surfen omdat het ongrijpbaar is. Omdat het de eerste sport is die ze niet meteen onder de knie kregen en waar ze echt hard voor moesten werken om beter te worden. Surfen lijkt heel makkelijk als je er naar kijkt maar iedere surfer weet hoeveel uren in het water, zwemsessies, trainingssessies en skate sessies erbij komen kijken om echt vooruit te gaan. Gek genoeg schrikt dat mensen juist niet af maar trekt het ze aan.

5. Surfertalk

Praten over surfen zou je kunnen vergelijken met praten over het weer, maar waar het bij praten over het weer na twee zinnen afgelopen is en saai wordt, lijkt surfertalk eindeloos. Je bent zo uren verder als je je surfsessies hebt besproken en de planning voor morgen hebt gemaakt, want wat is nou eigenlijk de beste spot voor morgen met de voorspelde condities. Heerlijk toch, de surfertalk

6. Het gevoel van zweven en het stilstaan van de tijd

Weet je nog dat je voor het eerst een groene golf surfte? Herinner je je dat gevoel van zweven over de oceaan nog? Ik weet het in ieder geval nog als de dag van gisteren, het gevoel van glijden over de golven midden op het water is echt onbeschrijfelijk. Tijdens surfsessies gebeurt er iets magisch, de tijd lijkt echt even stil te staan. Vaak heb je geen enkel besef van tijd als je aan het surfen bent. En juist als het gevecht met de tijd in ons normale leven doorgaat, is dat zo heerlijk dat de tijd even kan stilstaan als we surfen.

7. Nog eentje dan

‘Ik doe er nog eentje en dan ga ik eruit’, deze ken je vast. Die laatste golf. Die laatste golf die eigenlijk nooit de laatste is, omdat surfen nu eenmaal zo verslavend is en je liever in het water dan uit het water bent. Die laatste golf waarvan je stiekem hoopt dat die de beste van de sessie is, zodat je echt vol trots het water uit kan lopen. Maar na zo’n goede golf wil je er toch eigenlijk nog wel één? Ach, je begrijpt waar ik heen ga…

8. Voor ieder wat wils

De surfsport heeft voor ieder wat wils. Zo zijn er longboards voor mensen die meer vloeiend en dansend willen bewegen over het water en shortboards voor mensen die wat meer van de snelheid en radicale bewegingen zijn. Shortboards ideaal voor beginners maar ook gewoon om te spelen op het water en als je helemaal wil spelen kun je altijd nog finless gaan surfen.

9. Iedereen is gelijk

Op het water is ineens iedereen gelijk. De rijke zakenman, de bankier, de muzikant, de hippie, het wetsuit zorgt ervoor dat iedereen ineens gelijk is in het water. Je kunt het bijna als een soort uniform zien waardoor het even niet uitmaakt wie je bent of waar je voor staat. Het enige what matters is dat je op dit moment in het water ligt.

10. Het onvoorspelbare

Het is je vast al eens overkomen. Je hebt de voorspellingen zorgvuldig gelezen en hebt de perfecte spot in gedachten voor morgen. Je kent de spot goed en weet precies welk getij voor de juiste condities gaat zorgen. Vol verwachting rijd je richting strand en zie je de eerste lijntjes binnenlopen. Het kan bijna niet meer misgaan, maar dan… Je komt op het strand aan en het ziet er ineens helemaal niet zo goed uit. Hoe kan dat nou? Surfen blijft onvoorspelbaar in essentie en misschien is dat juist wel het mooie van de sport. Het is één van de dingen in ons leven die we niet helemaal kunnen controleren of kunnen grijpen. En als we dat weer leren waarderen maakt dat de sport juist extra magisch.

Wil jij de magie van surfen van dichtbij meemaken? Heb je zin om met een groep gelijkgestemden je onder te dompelen in de Portugese stranden? Ga met ons mee op de Surfminds trips in Juni of September! Kijk voor meer informatie op www.surf-minds.com of hier.

Please follow and like us: