Surfen doet wonderen

Wat betekent surfen voor mij

Als kind was ik nogal onrustig. Ik was altijd op zoek naar beweging in welke vorm dan ook. Ik speelde vele verschillende sporten, ging veel op reis en vond het heerlijk om heel veel verschillende mensen te ontmoeten. Grappig genoeg werd ik pas rustiger toen ik surfen ontdekte. Niet alleen gaf het mij de passie waar ik naar op zoek was, maar ook zorgde het ervoor dat ik mij automatisch bezig kon houden met één van mijn grootste waarden: persoonlijke groei. Iedere keer dat ik in de oceaan lag, werd ik geconfronteerd met mezelf en leerde ik weer wat nieuws. Hierdoor verdween de neiging om externe dingen te zoeken die me gelukkig maakten, maar ontdekte ik geluk van binnenuit. Het bracht me in connectie met mezelf en daar bovenop nog eens met de natuur en gelijkgestemden. In dit artikel lees je meer over het helende effect dat surfen op je kan hebben!

Waarom je van surfen niet alleen een fitter maar ook gelukkiger mens wordt

Ik weet het nog zo goed: De eerste keer dat ik op een surfplank stond. Zoals zovelen anderen had ook ik besloten om een tussenjaar te nemen na de middelbare school en richting Australië te gaan. Meteen aan het begin van die trip ging ik op surfkamp. En jahoor, ik was hooked. Soms weet je al meteen als je iets voor het eerst doet, dat je niet meer zonder kan de rest van je leven. Dat deed surfen met mij. Acht jaar lang ben ik door blijven surfen. Elke mogelijkheid die ik had greep ik aan om in het water te liggen. Ik huurde boards op vakantie, werkte voor verschillende surfkampen en kocht ook een board voor in Nederland. Ik nam echter nooit meer surfles en werd niet veel beter gedurende die tijd.

Nu vraag ik me af wat mij al die tijd bij surfen heeft gehouden. Als het de progressie niet was, wat was het dan wel? Ik vond het heerlijk om heen en weer te worden gegooid in de oceaan. Ik genoot ervan in de natuur te zijn, zelfs in de winter. En elke keer dat ik het water uitkwam was mijn hoofd wederom leger en rustiger dan aan het begin van de sessie. Het leek wel alsof de oceaan een helend effect had op mijn emoties.

De helende werking van surfen

Dat surfen een helende werking heeft, daar zijn de meeste surfers het wel mee eens. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen. Surfen vindt altijd plaats in de buitenlucht. De combinatie van zonlicht, vitamine D en de oceaan heeft een positief effect op ons lichaam. Maar surfen heeft ook een belangrijk effect op het brein. Het breken van de golven mengt zeewater met lucht waardoor geladen ionen vrijkomen en bij ons serotonine en endorfine ontstaan, hormonen waar wij onwijs gelukkig van worden.

Maar er is meer

Dit kan niet het hele verhaal zijn. Surfen wordt tegenwoordig ingezet voor vele therapeutische doeleinden. Zo gebruikt de US Navy golfsurfen om ex-soldaten van hun post-traumatische stress af te helpen, zet het Surf Project surfen in om het zelfvertrouwen van kids met autisme, down en ADHD te boosten en tonen verschillende studies aan dat surfen ook kan helpen tegen depressie.

Hoe kan het zijn dat de invloed van surfen zó groot kan zijn? Onderzoeken tonen verschillende dingen aan. Zo toont een onderzoek naar het Wave Project, een surftherapie organisatie in Engeland, aan dat het waarschijnlijk een combinatie is van de veilige sfeer die wordt gecreëerd in het water, de verbinding met andere deelnemers tijdens het project en de positieve feedback die wordt gegeven. Andere onderzoeken linken het effect van surfen aan de onvoorspelbaarheid van de oceaan. De oceaan is zo onvoorspelbaar en krachtig dat het allesbehalve makkelijk is om te leren surfen. Als het dan lukt om ook echt een golf te pakken, kan je zelfvertrouwen enorm omhooggaan en kun je het gevoel hebben dat je veel meer kunt dan je eerder dacht.

Magie

Maar net zo onvoorspelbaar als de oceaan is, net zo ongrijpbaar lijken de effecten van surfen op de mens. Vele onderzoekers geven een mogelijke uitleg en er zijn boeken over geschreven, maar niemand lijkt in een paar zinnen echt te kunnen uitleggen waarom het effect van surfen zo groot is op de mens.

Soms willen we als mensen alles begrijpen en uit kunnen leggen, maar is het niet onwijs mooi dat we het precieze effect van de oceaan nog niet hebben kunnen uitleggen!? Dat surfen juist een stukje magie blijft waarin we weten dat het ons goed doet, maar we niet precies kunnen uitleggen waarom dat zo is.

Hoe magisch het is om in de oceaan te liggen met je surfboard en een golf te pakken valt nou eenmaal niet echt uit te leggen. De enige manier om het te begrijpen is door het zelf te ervaren, door het zelf te ondergaan. Alleen dan zal een stukje van de magie zich aan jou openbaren.

Wil jij de magische effecten van surfen beter begrijpen, ga dan met ons mee op de Surfminds week waarbij je surfen en persoonlijke ontwikkeling kan combineren!

Please follow and like us: