Vind je flow

Hoe kom je in de flow tijdens het surfen?

Er is geen sport die zoveel frustratie op kan wekken als surfen. Zelfs de meest ervaren surfers die ik ken komen af en toe naar me toe en vertellen me hoe ze zich een complete beginner voelden in het water. Hoe het leek alsof al hun skills ineens verdwenen waren en ze weer bij het begin moesten beginnen.

Tijdens surfen hebben we te maken met zoveel wisselende omstandigheden. Het strand is bijna elke keer anders, de zandbanken zijn weer iets verschoven, de wind komt van een andere richting, de golf breekt net even anders, het getij is veranderd en dan hebben we het nog niet eens over alle andere surfers die in het water liggen. Geen wonder dat het moeilijk is om een constante prestatie te leveren terwijl alles om je heen lijkt te veranderen.

Toch zit er af en toe een sessie bij waarin we volledig in de flow zijn. We hebben het gevoel dat we elke golf kunnen pakken en we vergeten alles om ons heen en bevinden ons helemaal in het moment.

Flow

Naar deze mentale toestand is veel onderzoek gedaan in de sport psychologie. Hoe mooi zou het zijn als we flow beter kunnen begrijpen zodat we ons vaker in de flow kunnen bevinden tijdens een surfsessie?

De Amerikaanse  psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi ontdekte dat flow acht verschillende kenmerken heeft:

  • Het lijkt alsof de tijd voorbij vliegt
  • Je gaat volledig op in de activiteit
  • Je voelt een enorme concentratie
  • Er is sprake van een duidelijk doel
  • Er is directe feedback: je krijgt direct het gevoel of je het goed of slecht doet
  • De activiteit bezit precies voldoende uitdaging
  • Je hebt het gevoel dat je de activiteit persoonlijk kan controleren
  • De activiteit is intrinsiek belonend, bijvoorbeeld erg leuk.

Het recept voor flow

Klinkt mooi, toch? Eigenlijk willen we elke surfsessie wel flow ervaren. Dat is misschien een te hoge doelstelling aangezien dan het effect van flow ook af zou nemen (juist die slechte sessie tussendoor zorgt ervoor dat we de goede sessies extra waarderen), maar we kunnen wel kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we zo veel mogelijk flow ervaren tijdens surfsessies.

Laten we eens kijken naar de balans tussen uitdaging en vaardigheid die nodig is voor flow. We hebben de meeste kans om flow te ervaren als een activiteit precies genoeg uitdaging heeft maar als we ook het gevoel hebben dat we het aankunnen. Denk maar eens terug aan die angstaanjagende surfsessie waarin de golven onwijs groot waren. De uitdaging was zeker groot genoeg maar je was daar nog niet klaar voor. De golven waren simpelweg te groot voor je. Je hebt dan een vrij kleine kans van flow, maar des te meer kans op stress. Het tegenovergestelde is een surfsessie waarin de golven 30cm zijn en je je begint te vervelen. Er is hierbij te weinig uitdaging om flow te ervaren.

De key is dus om een spot te vinden waarbij je wel uitgedaagd wordt in je kunnen, maar niet het gevoel hebt dat het teveel is. Het is daarom super belangrijk om te weten wat voor soort golven je fijn vindt om te surfen. Houd je van een langzame, vette golf of juist van een snelle, holle golf? Voel je je fijner als de golf ver weg breekt van de kust of juist bijna op het strand breekt? Bij welke hoogte voel je nog net comfortabel? Als je het antwoord weet op deze vragen, kun je een strand zoeken die de perfecte balans heeft tussen uitdaging en je eigen kunnen en dus de kans op flow vergroten.

Heldere doelen

Veel surfers gaan het water in zonder een duidelijk doel. Ze gaan gewoon lekker surfen en kijken wel waar het schip strandt. Toch is een onwijs belangrijke voorwaarde voor flow dat je een duidelijk doel hebt. Doelen zorgen er bovendien voor dat je geconcentreerder bent in het water en gemotiveerder bent om het meeste uit de sessie te halen.

Stel jezelf dus een doel de volgende keer dat je in het water ligt. Dit doel kan zijn om een cutback te maken op iedere golf. Om alleen maar golven naar links te surfen. Of misschien wel om 3 wipe-outs te maken om je angst op onder water zijn te kunnen doorbreken. Een goede doelstelling is een doel dat specifiek is (dus een goede take-off maken ipv goed surfen), meetbaar (50% van de golven naar links surfen ipv af en toe een linker pakken) en realistisch (zonder knieƫn opstaan ipv een aerial maken).

Niet af te dwingen

We willen allemaal wel in de flow zijn tijdens onze surfsessies. Helaas blijft flow een concept dat niet helemaal af te dwingen is en misschien is dat juist wel de magie van surfen. Wel kunnen we de voorwaarden scheppen om flow te ervaren, namelijk door een spot te zoeken die precies de juiste balans heeft tussen uitdagend maar wel mogelijk en door het stellen van duidelijke doelen voor de sessie.

Kan jij wel een beetje hulp gebruiken om meer in de flow te komen tijdens het surfen? Kom dan mee op onze Surfmind trips! Er zijn nog twee plekken over voor eind september en vijf voor half september!

Please follow and like us: