Visualisatie, de manier om de muur te doorbreken!

visualisatie

De afgelopen tijd heb je het gevoel maar niet vooruit te komen. Je voelt je een complete beginner en het lukt maar niet om je doelstelling te behalen, of dat nou is om de juiste pop-up uit te voeren of die bottom turn te kunnen maken. Je hebt het gevoel dat je tegen een muur aanloopt en ziet even door de bomen het bos niet meer. In dit artikel alles over visualisatie, de manier om die muur nu eindelijk te doorbreken!

Wat nu?

Heb je wel eens van visualisatie gehoord? Eigenlijk visualiseren we allemaal wel eens. Denk maar eens aan een lekker ijsje. Wellicht voel je al dat er meer speeksel wordt aangemaakt in je mond. Of denk aan de eiffeltoren. Zag jij de eiffeltoren daadwerkelijk voor je?

We visualiseren onbewust de hele dag door, maar dat visualisatie ook een tool is die je kunt inzetten om je mentale prestatie in het surfen te verbeteren dat weten maar weinig mensen. Vele topsporters maken al gebruik van visualisatie. Visualisatie wordt niet alleen gebruikt om een doel te behalen, maar kan ook worden ingezet om met druk om te gaan of je zelfvertrouwen te vergroten.

Visualiseer je wild

Ik neem je graag mee op een experiment zodat je kunt ontdekken wat visualisatie voor jou kan betekenen.

Denk maar eens terug aan die keer dat je er echt niets van bakte in het water. Dat je het gevoel had dat je geen enkele golf kon pakken en een gevecht aan het leveren was met de oceaan. Waar bevond je je toen en hoe zag het water er eigenlijk uit? Was je met vrienden aan het surfen of alleen? Wat voor dag was het: scheen de zon of was het bewolkt? Wat hoorde je? Hoe voelde je je? Hoe voelde je spieren aan en wat voor gedachten spookten er door je hoofd? Probeer een beeld te vormen van dit moment en probeer het moment zo precies mogelijk voor de geest te halen. Houd dit beeld dan voor twee minuten vast.

Merk je wat er gebeurt in je lichaam? Waarschijnlijk voelen je spieren een stuk meer gespannen aan dan voor de oefening, zijn je schouders misschien wel opgetrokken en is je hartslag iets omhoog geschoten. En hoe voel je je verder? Vind je het fijn om terug te gaan naar deze situatie? Denk je dat je de volgende keer dat je in het water ligt beter presteert of minder?

De kans is groot dat deze oefening een spanningsreactie in gang heeft gezet in je lichaam en geest. Eigenlijk bizar want we waren toch alleen aan het inbeelden dat we een slechte dag hadden!? Gek genoeg heeft de wetenschap aangetoond dat visualisatie, oftewel een beeld vormen van een situatie met al je zintuigen, ertoe leidt dat de spieren die je gebruikt tijdens de gefantaseerde situatie daadwerkelijk geactiveerd worden in je lijf. Dit betekent dat het inbeelden van een slechte golf daadwerkelijk tot spanning kan leiden ook al zit je nu heerlijk op je bank in je eigen huis zijn de golven ver te zoeken.

Shit, het werkt echt.

visualisatie surf

Nu we hebben ingezien dat visualisatie echt een effect heeft op ons, kunnen we natuurlijk ook besluiten om visualisatie positief te gaan inzetten, namelijk om ons relaxter en zelfverzekerder te voelen in het water of om minder angst te hebben voor hoge golven bijvoorbeeld. Door ons in te beelden dat we aan het rippen zijn, kunnen we die spieren activeren die we gebruiken tijdens het surfen en onze geest laten geloven dat we deze golven onder controle hebben. Ik daag je uit om voor de volgende surfsessie je in te beelden dat je de golf van je leven pakt. Hoe zou deze golf eruitzien en wat voor moves zou je maken? Wat hoor je als je op deze perfecte golf zit en wat zie je? Bedenk je ook hoe je zou voelen als je deze golf aan het surfen bent. En hoe machtig je je voelt als je uit het water loopt en hoe groot je glimlach dan is. Hoe levendiger je je kan inbeelden dat je de perfecte golf pakt, hoe groter de kans is dat het een lichamelijke en geestelijke reactie oproept.

Op deze manier is het dus net alsof je die perfecte golf daadwerkelijk hebt gesurft. Alsof die pop-up ineens zonder knie was of je die geweldige bottom turn echt gemaakt hebt. Niet alleen je geest maar ook je lichaam heeft het dankzij visualisatie echt ervaren waardoor de kans dat jij het nog een keer gaat ervaren in het water enorm verhoogd is.

Met deze tool is die perfecte golf dus ineens dichterbij dan je denkt! Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je visualisatie kunt inzetten tijdens het surfen, stuur dan een bericht of ga mee op de surfminds weken om het echt te ervaren.

Please follow and like us: