Waarom een zenboeddhist en een goede surfer meer gemeen hebben dan je denkt

De meeste surfers kennen het wel. Die dagen dat je je een absolute beginner voelt, onafhankelijk van hoe lang je al surft. Maar hoe kan dat nou? Je kunt elke dag in het water liggen en je nog steeds af en toe een complete beginner voelen. Surfen is nou eenmaal anders dan een rondje hardlopen. Terwijl we tijdens het rondje hardlopen ontzettend veel onder controle hebben, zoals onze snelheid, wat we tegenkomen, waar we heengaan en hoe we onze voeten bewegen, ligt dat bij surfen wat anders.

Surfen is één van de meest ongecontroleerde sporten die ik ken. Zoveel dingen hebben invloed op de surf, de getijden, de swell, de wind, nog niet te spreken over de mensen die in het water liggen. Het enige wat je wel kunt controleren is je surfboard, je wetsuit en je mindset!

De surfers mindset

Laten we het eens hebben over de surfers mindset. Als dat daadwerkelijk één van de dingen is die te controleren valt tijdens surfen, is de kans ook erg groot dat je door het verbeteren van je mindset een betere surfer gaat worden. Wat is een goede surfers mindset?

Carol Dweck heeft veel research gedaan over mindset en ontdekte dat er twee typen mindset zijn: een groeimindset en een vaste mindset. Laten we het verschil eens over de loep nemen. Iemand met een vaste mindset is ervan overtuigd dat de kwaliteiten die hij of zij bezit vaste eigenschappen zijn. Hij of zij gelooft dus ook dat deze eigenlijk niet te veranderen zijn. Dit leidt ertoe dat uitdagingen vermeden worden en ook successen van anderen worden als bedreigend in plaats van inspirerend ervaren. In surfen zou dat betekenen dat iemand constant dezelfde break surft en dezelfde condities en dat iemand diep van binnen niet gelooft dat hij of zij beter kan worden. De kans is dus groot dat diegene op hetzelfde level blijft hangen, niet omdat hij of zij niet meer kan maar omdat hij of zij gelooft dat hij of zij niet meer kan!

De groei mindset

Een groei mindset is een stuk handiger als we naar surfen kijken. Iemand met een groei gerichte mindset gelooft dat kwaliteiten en persoonlijkheid niet vast staan, maar dat je je verder kunt ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen. Surfers met een groei mindset zullen zichzelf dus uitdagen door in verschillende condities te surfen. Ook zullen zij andere condities eerder als een uitdaging dan als een bedreiging zien. Ze zien altijd in wat ze kunnen leren en focussen zich daarop in plaats van op het vasthouden aan hun eigen kwaliteiten.

Het goede nieuws? Mindset valt te trainen! Eén van de beste manieren om je vaste mindset te veranderen in een groei mindset is door je successen proberen te vieren. Schrijf bijvoorbeeld eens aan het einde van de dag je successen op. Let dan niet alleen op behaalde resultaten maar ook op kleine stapjes die je hebt gemaakt én op fouten die je gemaakt hebt. Deze fouten heb je immers durven maken! Juist door het maken van deze fouten zul je kunnen groeien als surfer en je oude niveau voorbij kunnen stijgen.

Loslaten

Alhoewel we onze mindset kunnen trainen en controleren, staat het buiten kijf dat er bij surfen veel dingen spelen die nu eenmaal niet te controleren zijn. Dit betekent dat we naast het trainen van onze groei mindset, nog iets kunnen doen: loslaten.

Ik vind dat altijd een vage term, loslaten, want wat betekent dat nou eigenlijk precies? Voor mij werd het een stuk duidelijker toen ik loslaten ging zien als het NIET VASTHOUDEN. Op het moment dat we niet meer vasthouden, laten we automatisch los.

Laten we hier eens in de praktijk naar kijken. Stel je dropt in op iemand en diegene gaat tekeer daarna. Dan heb je twee keuzes. Je houdt vast aan het verleden in het heden (bv door je gedrag te analyseren, door je humeur te laten beïnvloeden of door voorzichtig te worden). Of je biedt je excuses aan en laat het gaan. De eerste keuze zal ervoor zorgen dat je dit incident langer met je mee gaat dragen dan nodig is. En dus ook dat het je prestatie in de toekomst kan beïnvloeden. Terwijl het kiezen om niet hieraan vast te houden ervoor zorgt dat je weer opnieuw kan beginnen en weer optimaal kan presteren, onafhankelijk van wat er gebeurt.

Dit klinkt makkelijk, niet? In de praktijk vinden we loslaten echter niet zo gemakkelijk. Het betekent dat we daadwerkelijk diep van binnen moeten geloven dat het geen zin heeft om vast te houden aan dingen die ons niet langer dienen en die al gebeurd zijn. En dat is waar de zenboeddhist om de hoek komt kijken.

De vergelijking

De zenboedhist begrijpt dit in essentie en gelooft dat het enige waar we controle over hebben het heden is. Op elk moment bepalen we weer hoe onze toekomst eruit kan zien. En op het moment dat we dus vasthouden aan iets in het verleden, geven we dit onnodige energie. Hierdoor is de kans groter is dat het zich in de toekomst op dezelfde manier laat zien.

Ook de goede surfer heeft baat bij dit geloof, zodat hij of zij alles kan loslaten wat niet dienend is op dat moment. Zoals dat het belachelijk druk is in het water, dat de wind ineens komt opzetten. Of dat iemand indropte op je golf of dat je de vorige surfsessie niet goed presteerde.

En ook dit kunnen we trainen. Hoe? Simpelweg door te mediteren. Meditatie helpt ons om een lege geest te houden. Ook traint het ons om alle gedachten die voorbij komen gewoon te observeren en te laten gaan. Begin gewoon eens met 5-10 minuten mediteren per dag. Ga gewoon zitten zonder verwachtingen en observeer je gedachten. Elke keer dat je jezelf betrapt op het hebben van je gedachten breng je je focus terug naar je ademhaling. Er zijn ook bijzonder goede apps zoals Headspace die je helpen met mediteren.

Na een tijdje mediteren…

Sinds ik steeds meer mediteer en mijn geest steeds leger wordt (soms betrap ik mezelf erop dat ik geen gedachten heb), merk ik dat mijn surfen enorm vooruit gaat. Niet alleen heb ik minder angst in het water omdat ik de angstgedachten gewoon voorbij laat gaan, maar ook merk ik dat ik veel meer ruimte hebt om goed te presteren. Dit komt doordat ik mezelf geen druk op leg en er geen energie verloren gaat aan zinloze gedachten die mij helemaal niet helpen. Tevens heb ik veel meer plezier in het water omdat ik in het moment zit en heb ik steeds minder van die ‘ik voel me als een complete beginner’ dagen.

Wil jij dit ook ervaren? En ben jij er klaar voor om een betere surfer te worden op zielsniveau? Ga met ons mee op de Surf&Spirit weken in september waarbij we surfen met spiritualiteit combineren! Kijk voor meer informatie hier. Als je vragen hebt kun je ook contact opnemen met mij persoonlijk.

Please follow and like us: